OM OSS


Välkomna till det

Palestinska köket

MEDELHAVSMAT

I länderna runt Medelhavet känner man sedan länge till att olivolja och vitlök, yoghurt, örtkryddor och färska grönsaker är ovärderliga för människans hälsa. Våra dagars näringsexperter brukar också tala om maten i dessa länder som ”världens bästa diet”.

     Medelhavsmaten innehåller välgörande låga halter av kolesterol och mättat fett men mängder av sådana nyttigheter som vitaminer och mineraler, spårämnen och antioxidanter samt, inte minst, fibrer.

     Olivoljan är navet i medelhavsmaten. Den finaste kvaliteten, extra virgin, har förmågan att balansera kolesterolhalten i vårt blod: det har samma proportion mellan mättat och omättat fett som i människans eget, precis som i modersmjölken. Dessutom är ju olivolja himelskt gott!

     Vitlöken är både antibakteriell och blodtryckssänkande. Grönsaker och frukt är rika på vitaminer, fibrer och antioxidanter som är viktiga för kroppens celler. Cous-cous, pasta och ris är rika på långsamma kolhydrater och ger därför kroppen möjlighet att bygga upp en bra bränslereserv.

     Gröna oliver och yoghurt bidrar till att hejda utvecklingen av magsår. De mjölksyrabakterier som finns i syrad föda fungerar ungefär på samma sätt som antibiotika. Yoghurt innehåller också en högre halt av mjölksyra än någon annan jäst mjölk och är mycket rik på vitamin B2 komplex men innehåller inte fler kalorier än vanlig mjölk. Yoghurtens antibiotiska egenskaper balanserar bakteriefloran i tarmarna och motverkar därigenom en negativ nedbrytning i matsmältningsmekanismen. Dess bakteriekulturer lever vidare även efter det att den har passerat tarmarna medan bakteriekulturen i andra mjölkprodukter förstörs.

     Olika kryddor och kryddörter har inte bara betydelse för smaken, de representerar också en rik kulturhistoria där de står för såväl medicinsk kunskap som vidskepelse och trolldom och än i dag används de i skönhetsmedel och parfymer. I vår moderna medicinska fotvård används ofta olivolja vid behandling av torra fötter och hudsprickor till följd av nedsatt perifer cirkulation. Färska örter och örtkryddor, dessa ovärderliga tillgångar, använder vi frikostigt och fritt i vårt kök för att smaksätta våra anrättningar och göra dem till små kulinariska underverk. Låt oss därför leka med smakerna – men aldrig med maten!

     Ett traditionellt kök erkänner inga hel- eller halvfabrikat. Så inte heller Silvis’, vi gör allt vi serverar för egen hand av färska råvaror – det vi tar in i ”färdig” form motsvarar inte mer än tre procent av vårt utbud, t.ex. glass. Därför vågar vi påstå att allt vi serverar är riktig, traditionell mat och därför kan vi med stolthet säga: smaklig måltid!

 

George Totari

Lunch

Måndag - Fredag

11.00 - 14.00

Vi erbjuder

Catering till olika Event

alla dagar i veckan!

Öppningstider

Tisdagar - Torsdag

16.00 - 22.00

Fredagar - Lördagar

16.00 - 24.00

Söndagar

Stängt för tillfället

Nordhemsgatan 18

413 06 Göteborg

031 -24 23 24

info@silvis.nu

copyright @ 2016 silvis.nu

website by wenio.se